Fremtidsfullmakt eller vergemål ?

by

Blir man så svekket at man ikke lenger er i stand til å ivareta sine interesser er hovedregelen at Fylkesmannen oppnevner en verge.

Mange vil dog foretrekke å selv bestemme hvem som skal ta seg av økonomiske og personlige spørsmål dersom slik situasjon oppstår. Dette kan sikres i form av en fremtidsfullmakt.

Fullmaktsgiver bestemmer selv hvor omfattende fullmakten skal være. Fylkesmannen opplyser dog at de ofte får inn fremtidsfullmakter som kun omfatter salg av bolig, forskudd på arv og betaling av regninger. Det vil da være flere nødvendig for Fylkesmannen å opprette en vergeordning som løper parallelt med fremtidsfullmakten når det dukker opp forhold som faller uten for fullmaktens bestemmelser. Vil du unngå dette er det altså svært viktig at fullmakten utformes slik at den dekker alle dine behov – vi i Webjuristene ( http://www.webjuristene.no )  hjelper dere gjerne med dette.

Kravene til den som ønsker å opprette slik fullmakt er at han/hun er over 18 år og har ”evnen til å forstå fullmaktens betydning”. Så lenge fullmaktsgiver har ”evnen til å forstå fullmaktens betydning” kan den også når som helst endres eller trekkes tilbake.

En fremtidsfullmakt vil ikke tre i kraft før man ”ikke lengre er i stand til å ivareta sine egne interesser. ”   Det er altså ingen grunn til å vente med å opprette fullmakt.

Dersom slik fullmakt opprettes for sent kan det bli spørsmål om hvorvidt fullmaktsgiver faktisk visste hva han eller hun signerte på. I ytterste konsekvens kan fullmakten bli ansett som ugyldig.

 

For å unngå dette anbefales det å innhente legeerklæring fra signeringstidspunktet som beviser at fullmaktsgiver var i stand til å signere fullmakten. (At man var ”samtykkekompetent”.)

 

En annen grunn til å opprette fremtidsfullmakt allerede nå er å ha tid til å sikre at utforming og bevitning blir korrekt. Dersom formkravene i vergemålsloven ikke følges vil fullmakten være ugyldig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: